Określany również mianem kozaka, koźlarz babka jest grzybem nie tylko znanym, ale także często zbieranym w polskich lasach ze względu na swoje walory kulinarnych. Najczęściej możemy natknąć się na niego w pobliżu brzóz. Zaleca się jednak zbiór jedynie młodych egzemplarzy tej gatunkowej odmiany grzybów, które są najbardziej korzystne dla zdrowia. Kapelusze tych okazów, znane z wyrazistego aromatu przypominającego świeżość lasu, to jedyna ich część nadająca się do spożycia, jednak ich wyjątkowy smak sprawia, że są one bardzo pożądane przez grzybiarzy.
Można natknąć się na brunatne owocniki koźlarza babki podczas spaceru po lesie, a nawet w parkach miejskich czy prywatnych ogrodach. Sezon zbioru tych grzybów trwa od lipca do listopada. Po odpowiednim przygotowaniu i oczyszczeniu, z tych grzybów można stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieła. Są one źródłem wartościowego białka, zawierają także niacynę, witaminę D oraz wiele innych cennych minerałów, przyczyniając się do zdrowia i dobrej kondycji naszego organizmu. Koźlarz babka to grzyb bardzo uniwersalny, nadaje się bowiem zarówno do suszenia, jak i marynowania czy duszenia.
Jak więc rozróżnić te smakowite grzyby podczas rodzinnej wędrówki po lesie? Poznajmy ich charakterystykę!