Na sklepowych półkach znajduje się multum produktów, które są oznakowane niejasnymi etykietami. W dodatku, wiele tajemniczych substancji, oznaczanych jako E-dodatki, pochodzi od zwierząt, a ich produkcja wiąże się bezpośrednio lub pośrednio ze śmiercią zwierząt. Z pozoru wydawać by się mogło, że wystarczy uważnie przeczytać skład na etykiecie produktu. Niemniej jednak, sprawa jest bardziej skomplikowana. Istnieje bowiem wiele dodatków do żywności pochodzenia zwierzęcego, które są ukryte pod nazwami nawiązującymi do skomplikowanych wzorów chemicznych. Ale jak poradzić sobie w gąszczu tych wszystkich dodatków do żywności: słodzików, konserwantów, witamin czy barwników?
Wegetarianie unikają jedzenia mięsa i ryb, za to spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, sery czy jaja. Weganie zaś rezygnują z wszelkich produktów zwierzęcych i korzystają jedynie z produktów roślinnych. Dlatego niektóre produkty, takie jak nabiał, mogą być akceptowane przez wegetarian, ale są nieodpowiednie dla wegan. W związku z tym, na które produkty powinni zwracać uwagę veganie i wegetarianie podczas zakupów?
Przetworzone mleko i inne produkty mleczne są dodawane do wielu artykułów spożywczych. Osoby, które wyeliminowały wszystkie formy nabiału z swojej diety, powinny uważać na produkty takie jak pieczywo, mieszanki zbożowe na śniadanie, puree ziemniaczane instant, zupy w proszku i napoje instant, margaryny, sosy sałatkowe, słodycze i inne przekąski, mieszanki do przygotowania naleśników, biszkoptów i ciast oraz suplementy żywieniowe w proszku. Powód? Mogą one zawierać niewielkie ilości laktozy – cukru mlecznego. Laktoza jest również używana jako główny składnik w lekach na receptę i bez recepty. Możemy ją także znaleźć w preparatach regulujących kwasowość żołądka czy zapobiegającym wzdęciom.
Wieprzowa żelatyna w jogurcie? Tak, to możliwe! Żelatyna występuje w wielu produktach przemysłowych, a życie bez niej wydaje się niemożliwe. Zarówno veganie, jak i wegetarianie nie jedzą żelatyny, ponieważ jest ona produktem ubocznym uboju zwierząt rzeźnych (kości, chrząstki, skóra, kopyta czy pióra). Na które produkty zatem powinni zwracać uwagę?
Żelatyna jest składnikiem galaretek, żelek, lodów, cukierków i wyrobów czekoladowych, ciast, jogurtów, preparowanej bitej śmietany, a nawet soków warzywnych. Jest ona również używana w przemyśle farmaceutycznym do produkcji kapsułek lekowych, tabletek oraz preparatów witaminowych i kosmetycznych. Na szczęście na rynku dostępne są całkiem dobre roślinne substancje żelujące i zagęszczacze, którymi można zastąpić żelatynę. Możemy wybrać agar-agar (czerwone algi suszone w niskich temperaturach), naturalną pektynę owocową lub karagen wytwarzany z irlandzkiego mchu.
A co z aromatami? Na liście składników produktów często można znaleźć enigmatyczne określenie „naturalny smak”. Ten niepozorny składnik może tłumaczyć, dlaczego przetworzone jedzenie ma taki a nie inny smak. Ale to tylko teoria, ponieważ okazuje się, że przemysł produkujący aromaty jest pełen tajemnic.