Bogata w zdrowotne właściwości roślina, jaką jest rokitnik zwyczajny, jest wykorzystywana w różnych sektorach przemysłu, takich jak przemysł spożywczy, kosmetyczny i farmaceutyczny. Szerokie spektrum bioaktywnych substancji, które zawiera, sprawia, że zyskuje coraz większe uznanie jako nieodłączny element naszej diety, składnik maści i kremów czy suplementów diety.
Rokitnik pospolity to roślina o specyficznym wyglądzie – to rozgałęziony krzew lub niewielkie drzewo z rodziny rokitnikowatych. Rośnie niemal na całym terenie Azji i Europy. Jego cenne właściwości lecznicze były już znane w starożytnej medycynie chińskiej. Ponadto był wykorzystywany jako pasza dla koni i dekoracyjny element ogrodów.
Drzewko rokitnika może osiągnąć nawet 4 metry wysokości. Jest odporna na różne warunki środowiskowe i glebowe. Charakterystyczne są dla niego lancetowate liście oraz ciemnobrązowe, jajowate lub eliptyczne nasiona. Owoce tej rośliny wyróżniają się pomarańczowym kolorem i specyficznym, lekko kwaskowatym i cierpkim smakiem.
Rokitnik zwyczajny ceniony jest za bogactwo bioaktywnych związków korzystnie oddziałujących na zdrowie człowieka. Te zdrowotne składniki są obecne we wszystkich częściach tej rośliny – od owoców, przez nasiona, aż po liście, korzeń czy łodygę. Dzięki tym unikalnym cechom, jak również możliwościom zastosowania w technologii żywności oraz prozdrowotnym właściwościom, rokitnik zwyczajny ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Owoce rokitnika są prawdziwą kopalnią zdrowia. Zawierają między innymi witaminę C (aż do 201 mg/100 g), tłuszcze, takie jak kwasy palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, linolenowy, tokoferole, karotenoidy (w tym duże ilości beta-karotenu), likopen czy zeaksantynę, flawonoidy, a także składniki mineralne jak: wapń, żelazo, magnez, potas oraz witaminy z grupy B.
Ale to nie koniec – liście rokitnika także stanowią źródło zdrowotnych właściwości. Są bogate w beta-karoten, witaminę E, wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz białko. Znajdują się w nich również polifenole, takie jak flawonoidy, taniny, triterpeny, kwas elagowy, katechiny. Zawierają także karotenoidy, chlorofil oraz kwas foliowy. Ekstrakty z liści rokitnika mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, immunostymulujące i antyoksydacyjne. Z nasion tej rośliny produkuje się także olej o silnym potencjale przeciwutleniającym.