Obecnie do rodziny grzybów znanych jako gąski (Tricholoma), można zaliczyć ponad 350 różnych gatunków. Większość z nich, to mieszkańcy kontynentu europejskiego. Te grzyby nie zawsze są ulubieńcami osób szukających leśnych smakołyków – większość z nich jest bowiem niejadalna lub nawet toksyczna. Choć wśród gąsek można znaleźć te jadalne, nie cieszą się one szczególnym uznaniem w kuchni. Niestety, mogą też prowadzić do nieprzyjemnych pomyłek ze względu na podobieństwo do innych, bardziej wartościowych gatunków.
Nazwa botaniczna rodzaju Tricholoma pochodzi od dwóch słów starogreckich – „tricho”, co oznacza „włosy” i „loma” – „krawędź”. Jest to jednak nazwa nie do końca adekwatna do charakterystyki większości gatunków tego rodzaju, jako że tylko niewielka frakcja z nich ma brzeg kapelusza podobny do postrzępionych włosów. Ogólnie rzecz biorąc, jest to rodzaj bardzo różnorodny pod względem morfologicznym – stąd trudno go opisać jednym, uniwersalnym słowem.