Wszyscy powinniśmy odpowiednio dbać o swoje zdrowie. A żebyśmy mogli być okazami zdrowia, niezbędne są nam witaminy i minerały! A w dzisiejszych czasach wiele osób cierpi na niedobory witamin. Spowodowane jest to złą dietą i niezdrowym trybem życia. W tym artykule przedstawimy Wam najważniejsze witaminy, opowiemy o ich źródłach oraz skutkach ich niedoboru.
Kilka faktów na temat witamin
Przede wszystkim należy wspomnieć, że witaminy możemy podzielić na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Ciekawe jest również to, że zapotrzebowanie na konkretne witaminy to kwestia mocno indywidualna. Innych ilości witamin potrzebują dzieci, innych nastolatkowie, a zupełnie innych osoby w podeszłym wieku. Wpływ na to jakie dawki witamin powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi ma również nasz stan zdrowia. Kolejną ciekawostką jest to, że organizm powinien otrzymywać dawki witamin razem z przyjmowanym przez nas jedzeniem. Oczywiście wyjątkiem jest witamina D, którą przyjmujemy dzięki fotosyntezie skórnej.
Najważniejsze witaminy i ich źródła.
- A – występuje w postaci retinolu lub beta-karotenu. Ta witamina wpływa na stan skóry oraz paznokci i włosów. Dzięki swoim właściwościom pozytywnie wpływa na naszą odporność. Jej źródłem są jajka, mleko, ryby, warzywa czerwone i zielone.
- Witaminy z grupy B – wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek i dbają o układ naczyniowy i krążeniowy. Najwięcej tych witamin znajdziemy w warzywach strączkowych, drożdżach, nabiale oraz bananach i brzoskwiniach.
- C – ma silne właściwości antyoksydacyjne i niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników. Wspiera nasz układ odpornościowy i przyspiesza procesy gojenia się ran. Jej źródłem są między innymi cytrusy, kiwi, brokuły, kalafior oraz papryka.
- D – podobnie jak witamina C, wspiera nasz układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi infekcji i poważniejszych chorób. Część zapotrzebowania możemy uzyskać z pokarmów, jednak większość, tej witaminy czerpiemy z procesu fotosyntezy skórnej.
- K – ma ogromny wpływ na nasz układ krążenia i jest niezwykle ważna w procesie krzepnięcia krwi. Znajdziemy ją w zielonych warzywach, na przykład jarmużu i brokułach.