Terapia żywieniowa jest kluczowym elementem procesu rekonwalescencji po zawał serca, na równi z farmakoterapią. Jest ona skoncentrowana na regulacji stanu lipidowego oraz obniżaniu stężenia cholesterolu. Dla osób borykających się z nadwagą lub otyłością, cel zdrowotny to osiągnięcie poprawnej masy ciała. Dieta po przebytym zawał serca powinna rezygnować z produktów zawierających dużo tłuszczu, ograniczać spożycie tłuszczu zwierzęcego oraz utwardzonych olejów roślinnych bogatych w tłuszcze trans. Podstawą diety kardiologicznej powinny być warzywa, chude mięso, ryby morskie bogate w tłuszcze oraz produkty pełnoziarniste.
Dieta kardiologiczna jest niezwykle ważna, ze względu na fakt, że problemy z układem krążenia i choroby sercowe są jednymi z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Szereg incydentów kardiologicznych, w tym zawał serca – czyli długotrwałe niedotlenienie wynikające z blokady lub zwężenia tętnic wieńcowych spowodowane miażdżycą – niesie ze sobą poważne ryzyko zdrowotne.
Typowe objawy zawału obejmują silny ból uciskający za mostkiem, który może utrzymywać się przez kilka godzin, promieniować do żuchwy lub rąk, a także duszności, nadmierne pocenie, zawroty głowy, omdlenia i spadek ciśnienia krwi. Ryzyko zawału jest zwiększone przez szereg czynników, takich jak palenie tytoniu, nadciśnienie tętnicze, niewłaściwa dieta, niska aktywność fizyczna, otyłość oraz stres.
Przestrzegając zasad zdrowego stylu życia można skutecznie zapobiegać chorobom serca. Niezmiernie ważną rolę odgrywają tutaj diety skierowane na poprawę stanu serca. Właściwa dieta jest niezbędna zarówno po przebytym zawał serca, jak i w kontekście profilaktyki.
Po zawał serca istotne jest przestrzeganie odpowiedniej diety, która jest tak samo istotna jak leczenie farmakologiczne. Zazwyczaj w pierwszej dobie po incydencie stosuje się dietę płynną, aby zapobiec nudnościom i wymiotom. Następnie wprowadza się dietę lekkostrawną w celu odciążenia przemęczonego organizmu i jednoczesnego zapewnienia niezbędnych składników odżywczych.
Dieta powinna zawierać 5–6 niewielkich posiłków dziennie, wyłączając ciężkostrawne produkty. Nadmierna ilość pokarmu może prowadzić do trudności z oddychaniem i obciążać pracę serca.
Dieta dla pacjentów hospitalizowanych powinna zawierać niewiele kalorii, przyjmując jako zasadę, że na kilogram właściwej masy ciała należy przyjmować nie więcej niż 20 kcal. Dla przykładu, mężczyzna ważący 110 kg, którego prawidłowa masa ciała wynosi 80 kg, powinien przyjmować około 1600 kcal dziennie.
Jeśli chodzi o spożywanie kawy po zawał serca, konieczne jest całkowite wyeliminowanie produktów zawierających kofeinę, w tym herbaty, czekolady, napojów gazowanych oraz tak zwanych energetyków.