Właściwości i zastosowanie Witaminy C (E300) oraz jej naturalne źródła

Choć dla wielu osób Witamina C jest synonimem profilaktyki i leczenia przeziębienia oraz grypy, jej wpływ na nasze zdrowie jest znacznie szerszy. Wystarczy wspomnieć o jej zdolności do poprawy stanu skóry, łagodzenia objawów alergii czy też wzmacnianiu kości i naczyń krwionośnych. Co więcej, Witamina C może chronić nas przed niektórymi chorobami psychicznymi oraz nowotworami. Aby czerpać z tych korzyści, warto wzbogacić naszą dietę o owoce i warzywa – podstawowe źródło tej witaminy.

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to związek organiczny z grupy alkoholi polihydroksylowych. Nie tylko jest niezbędna dla naszego życia i dostarczamy ją do organizmu za pomocą jedzenia, ale również wykorzystywana jest jako przeciwutleniacz (E300) w przemyśle spożywczym.

Kiedy mówimy o naturalnych źródłach Witaminy C, na myśl przychodzi nam kosz pełen owoców i warzyw. Choć produkty zwierzęce zawierają śladowe ilości tej substancji (np. w mleku krowim niecałe 2 mg / 100 g), to prawdziwą kopalnią Witaminy C są owoce dzikiej róży (1800 mg / 100 g), rokitnik (do 1000 mg / 100 g) i papryka żółta (294 mg / 100 g). Inne bogate w Witaminę C produkty to: czarna porzeczka (180 mg / 100 g), natka pietruszki (178 mg / 100 g), papryka czerwona (144 mg/ 100 g), jarmuż gotowany (120 mg / 100 g), chrzan (114 mg / 100 g), brukselka gotowana (94 mg / 100 g), kiwi (80 mg / 100 g), papaja (70 mg / 100 g), kalafior (69 mg / 100 g), szpinak (67,8 mg / 100 g), kalarepa (64,7 mg / 100 g), truskawka (60 mg / 100 g), cytryna (53 mg / 100 g) i pomarańcza (50 mg / 100 g). Aby utrzymać odpowiednie poziom Witaminy C w diecie, zaleca się również regularne spożywanie brokułów gotowanych (46,7 mg / 100 g), mango (36,5 mg / 100 g), grejpfrutów (32,2 mg / 100 g), mandarynek (30 mg / 100 g), pomidorów (23 mg / 100 g) i białej kapusty gotowanej (19 mg / 100 g). Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę zależy od wieku. Dzieci do 6 roku życia potrzebują dawki 50 mg na dobę, dziewięciolatki – 60 mg, natomiast kobiety i mężczyźni – 70 mg. Kobiety ciężarne i karmiące powinny spożywać od 80 do 100 mg Witaminy C dziennie.